A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Чим небезпечний поліомієліт та чому важливо зробити щеплення від нього: головні акценти

Дата: 10.02.2022 12:13
Кількість переглядів: 359

Поліомієліт повернувся в Україну. Ліків від цієї хвороби не існує, єдиний захист — щеплення. Зараз в Україні лише 80,1% дітей віком до 1 року отримали три дози щеплення від поліомієліту за необхідних 95%. 

Найбільш вразливі до поліомієліту — діти до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі. Окрім того, поліомієліт може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи.

Поліомієліт викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко, і дуже часто - через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення.

Коли і як вакцинують дітей від поліомієліту. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);
  • у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Шести доз вакцини необхідно і достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

У відповідь на виявлення вірусу поліомієліту у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті в Україні ухвалений план реагування на спалах цієї хвороби.  Ліквідація спалаху буде відбуватись у 2 етапи:

Етап 1. Кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Триватиме з 1 лютого три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.

Етап 2. В межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь.

Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, якісні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Перевірте, чи отримала ваша дитина всі необхідні щеплення від поліомієліту. Якщо якась із доз пропущена - негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря та надолужте ті дози, що пропустили.

Де можна зробити щеплення? В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно.

Чим загрожує цей спалах поліо? Допоки одна дитина залишається інфікованою, всі невакциновані діти наражаються на небезпеку зараження поліомієлітом. Нездатність викорінити поліомієліт там, де його було виявлено, може призвести до 200 000 нових випадків щороку протягом 10 років у всьому світі.

Якими є симптоми поліомієліту?

Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин. Невиліковний параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи.

Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

Жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції залишається непоміченою.

Може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати нові м’язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці через десятки років після первинного захворювання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.