A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

1 листопада рудківчани відзначили 102-гу річницю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки

Дата: 02.11.2020 10:00
Кількість переглядів: 397

1 листопада рудківчани відзначили 102-гу річницю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки та разом зі священниками УГКЦ - о. Володимиром та ПЦУ - о. Ярославом вшанували пам'ять Українських січових стрільців і вояків Української Галицької Армії з молитвою та виконанням пісні "Ой у лузі червона калина" на могилі січовим стрільцям.

 

 

 

 

Історична довідка.

1 листопада 1918 року було проголошено Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР).

 Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР) - держава, створена в листопаді 1918 року на частині українських земель, що входили до Австро-Угорської імперії. Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на кілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, в період із вересня 1918 року у Львові було створено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, голова - сотник Легіону Українських Січових Стрільців Дмитро Вітовський, Українську Народну Раду - політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії.

19 жовтня 1918 року було проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради було обрано Євгена Петрушевича. УНРада, мотивуючи свої наміри правом українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади в Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом. У ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, які очолював сотник Дмитро Вітовський, зайняли всі найважливіші урядові установи в місті. Таким чином, було створено Західно-Українську Народну Республіку, до складу якої увійшли українські етнічні землі - Галичина, Буковина та Закарпаття. У той час Польща, не бажаючи втратити Галичину розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР (Наддніпрянська Україна) в єдину соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року. Утворення ЗУНР є яскравим прикладом єдності, який є такий необхідний для нашої країни сьогодні. Ця дата в історії України є знаковою, і річницю створення ЗУНР вшановують на усій території Львівщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.