A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ЮНІСЕФ та ГО «Дівчата» запускають освітню кампанію для підлітків

Дата: 25.03.2021 18:11
Кількість переглядів: 608

Фото без опису

ЮНІСЕФ в Україні та його імплементуючий партнер ГО «Дівчата» розпочали спільну всеукраїнську освітню кампанію «Здоров’я без сорому». Вона зосередиться на підвищенні обізнаності підлітків (учнів 5-11 класів) щодо здорових гігієнічних практик.

Підлітки – високоактивна група суспільства, і тому є одними з основних розповсюджувачів вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19. Крім цього, за даними дослідження ЮНІСЕФ 2018 року, більшість підлітків (91,2% дівчат та 73,9% хлопців з 11 888 опитаних) виражали потребу в отриманні ширшої інформації про гігієну, зокрема менструальну. 61,8% з них хотіли б отримувати таку інформацію у школі або на відповідних тренінгах. На жаль, 64,5% дівчат із 3 136 опитаних зізналися, що їм доводилося пропускати навчання через стигму і проблеми, пов'язані з менструацією.

Саме тому ЮНІСЕФ та ГО «Дівчата» розпочали проєкт з підвищення обізнаності з основ здоров’я та гігієни, а саме: попередження поширення COVID-19 та інформування підлітків щодо питань менструальної гігієни. 

Його реалізація передбачає проведення очних (з дотриманням всіх необхідних заходів безпеки) або онлайн уроків у школах лекторами-експертами, а також безоплатне надання індивідуальних гігієнічних наборів учасникам. У межах проєкту планується проведення близько 2000 уроків по всій Україні з охопленням 50 000 дітей, їхніх батьків та освітян. У фокусі кампанії – Схід України та Закарпаття, де проживає велика кількість представників вразливих груп населення. 

Уроки будуть зосереджені на інформуванні підлітків про шляхи та попередження розповсюдження COVID-19, сучасні засоби особистої гігієни, фізіологічні особливості дорослішання і відповідні зміни в організмі хлопців та дівчат. Зокрема, будуть висвітлені питання менструального здоров’я. Навчальні матеріали ґрунтуються на експертній інформації від лікарів-гінекологів.

Юлія Спориш, засновниця та голова ГО «Дівчата», наголошує: «Одним із найгостріших питань, пов’язаних з менструальною гігієною українських підлітків, є серйозна стигма, що лежить на цій темі. Молодь не бачить навколо себе компетентних та надійних джерел інформації щодо нагальних питань власної фізіології. Це може призвести до фатальних помилок у практиках підтримання свого здоров’я та гігієни, скоєнню яких ми хочемо і маємо стати на заваді».

Наразі бракує коректної інформації про менструальну гігієну та здорову поведінку під час менструації. Цей брак, а також несвобода обговорення теми на рівнях «дитина-школа» та «дитина-батьки» веде до стигматизації. Крім того, цю тему недостатньо обговорюють з хлопцями, адже близько 70% з 12 473 опитаних* ніхто й ніколи не говорив про неї. Таким чином хлопці можуть приєднатися до цькування дівчат, які мають певні проблеми (наприклад, плями на одязі, нестачу коштів на придбання засобів гігієни та анормальний менструальний біль) через власні упередження та незнання.

ЮНІСЕФ та ГО «Дівчата» планують кардинально змінити ситуацію, що склалася, та вітають медійну підтримку у висвітленні їхніх зусиль.

Питання за телефоном +380939228241 (Дар’я Чекалова) або електронною адресою: godivchata@gmail.com

*Вся наведена статистика представлена у дослідженні: UNICEF, WHO, Joint Monitoring Programme 2018, Drinking water, sanitation and hygiene in schools: Global baseline report 2018, August 2018.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних