A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Олена Зеленська доповіла про реформу системи шкільного харчування на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна»

Дата: 24.06.2021 17:26
Кількість переглядів: 475

Фото без опису

   Відбувся Всеукраїнський форум «Україна 30. Здорова Україна». Другий день форуму відкрила перша леді країни Олена Зеленська, яка розповіла про реформу системи харчування у школах, започатковану за її ініціативою.

   «Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави. За даними ЮНІСЕФ, систематичний аналіз освітніх програм у 52 країнах світу показав, що існування програми шкільного харчування є одним з небагатьох чинників, які позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Учні показували вищі бали під час когнітивних, мовних та математичних тестів», – зазначила Олена Зеленська.

   У 2020 році провели аудит 500 українських шкіл щодо організації системи харчування та задоволеності шкільним харчуванням серед учнів. З'ясувалося, що немає умов для дієтичного харчування; обладнання зношене та застаріле; немає достатнього розуміння принципів повноцінного харчування; лише 7% дітей подобається те, чим вони харчуються у шкільних їдальнях.

   Торік з ініціативи першої леді України стартувала всеукраїнська реформа системи шкільного харчування. 

   «Більшу частину свого часу наші діти проводять саме у навчальних закладах, тож і харчування здебільшого відбувається також у школі. На жаль, діти замало рухаються, вживають багато солодощів та солі, що призводить до раннього ожиріння та проблем із серцево-судинною системою. Відповідно до нововведень, обмежено кількість солі та цукру, жирів у харчових продуктах, що можуть пропонуватися дітям. Натомість у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

   З початку реформи системи шкільного харчування оновили застарілу нормативну базу. У 2020 році вперше виділили державну субвенцію в розмірі 400 млн грн на модернізацію харчоблоків у шкільних їдальнях. З 15 тис. українських шкіл 1809 закладів змогли скористатися субвенцією. На 2021 рік виділена субвенція «Спроможна школа», якою навчальні заклади також можуть скористатися для оновлення харчоблоків та їдалень.

   У 2020 році вперше виділили державну субвенцію в розмірі 400 млн грн на модернізацію харчоблоків у шкільних їдальнях. З 15 тис. українських шкіл 1809 закладів змогли скористатися субвенцією.

  У межах робочої групи шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України розробили оновлене рекомендоване шкільне меню.

Ще один важливий інструмент реформи – великий інформаційний портал. Його завдання – полегшити імплементацію змін та стати ядром кампанії, зібрати максимум корисної інформації про реформу, шкільне харчування, принципи здорового харчування та стати обов’язковим місцем для пошуку інформації для управлінців та учнів, батьків і бізнесу, який хоче долучитись до допомоги школам. Портал розробляється спільно з технічним партнером – компанією Soft Serve. Ресурс буде запущено до початку 2021/2022 навчального року.

 «У результаті реформи діти отримують безпечні харчові звички, які залишаться з ними і в дорослому житті. Смачна й цікава їжа сприяє цікавому та якісному навчанню. Батьки – спокійні, адже вони можуть бути впевнені в якості, безпечності та корисності харчування в школах. Школи матимуть більше можливостей для впровадження своїх ідей з організації шкільного харчування. Ми отримуємо суспільство, яке складається зі здорових, свідомих, освічених громадян», – резюмувала дружина Президента.

Олена Зеленська доповіла про реформу системи шкільного харчування на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна» 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних