A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Нова клініка захворювання та швидке прогресування: про характерні ознаки Дельта-штаму розповіла пульмонологиня Надія Рудницька

Дата: 14.07.2021 09:17
Кількість переглядів: 531

Фото без опису

«Уханський штам коронавірусу «SARS-CoV-2» з’явився у 2019 році. По мірі того, як вчені та лікарі почали розуміти та вивчати захворювання, його профілактику, коронавірус почав мутувати і з’явилися нові штами – Альфа (американський), Бета (південноафриканський), Гама (бразильський), Дельта (індійський, з’явився у жовтні 2020 р.) і Дельта Плюс (з’явився у березні 2021 р.). Новий вірус здатен швидше прикріплятися до клітин організму людини. Саме тому він небезпечний – через швидке прогресування хвороби», - розповіла експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з пульмонології Надія Рудницька.

Вона також зазначила, що новий штам ковіду інфікує дітей від 2-х років, підлітків, молодих осіб 30-35 років.

«Змінилася клініка захворювання. Якщо раніше це був гострий початок хвороби, то зараз вірус навчився жити, він маскується під гостре респіраторне захворювання – з’являються чхання, нежить, біль в горлі та головний біль. На четвертий-п’ятий день з’являється висока температура.

Змінилися шляхи передачі Дельта-штаму. Якщо раніше вірус передавався повітряно-крапельним шляхом, через дихальні шляхи і слизові оболонки, то на сьогодні доведено ще один шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт. Більшість пацієнтів з штамом Дельта мають кишкові розлади – нудота, зниження апетиту, болі в кишківнику», - пояснила пульмонологиня.

Надія Рудницька також розповіла, що згідно з дослідженням інституту Ашера в Единбурзі (Шотландія), прогресування Дельта-штаму є дуже швидким, для зараження достатньо контакту з хворою людиною протягом десяти секунд.

 «Особливо наголошую на важливості носіння рукавиць та гігієні рук, оскільки новий штам передається через шлунково-кишковий тракт. І, звичайно ж, на необхідності вакцинації. За даними ВООЗ, більше як у ста країнах світу фіксують випадки захворювання на ковід штаму Дельта. У США вже вакцинують підлітків і планують вакцинувати дітей», - зауважила медик.

Нагадаємо, як зазначав раніше регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції на Львівщині Олег Когут, усі три вакцини, що використовують в Україні, захищають від нового штаму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних