A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Смачне та небезпечне «тихе полювання»

Дата: 05.08.2021 15:04
Кількість переглядів: 749

Фото без опису 

У розпалі літо, після теплого літнього дощику приємно піти до лісу і назбирати грибів. На жаль, це заняття нерідко виявляється небезпечним для життя. Попри те, що про отруєння грибами пишуть і говорять часто й багато, щороку в нашій країні 2—3 тисячі людей потрапляють до лікарень. До 10% отруєних лікарям врятувати не вдається. Третина з них — діти у віці від двох до п’ятнадцяти років. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

  Тому не зайвим буде черговий раз нагадати про користь і шкоду тихого полювання.

  Гриби — дивовижні творіння природи. Протягом багатьох років наші предки із задоволенням споживали цей корисний продукт, визначаючи методом проб і помилок його якість. Гриби бувають їстівними, умовно їстівними (перед вживанням у їжу потребують спеціальної обробки) та отруйними. Білки, вітаміни, мікроелементи, що містяться у перших, при низькому вмісті жирів і вуглеводів, утворюють майже ідеальне поєднання. І на додачу чудово смакують.

 Чим же можуть бути небезпечні навіть хороші на вигляд гриби, і чому потрібно бути дуже обережним, збираючи або купуючи їх? Насамперед необхідно добре знати, як виглядають різні види грибів, оскільки отруйні й неотруйні гриби зовні можуть бути дуже схожими.

 Гриби, як губка, вбирають у себе з навколишнього середовища шкідливі речовини, яких на землі нині набагато більше, ніж раніше. Гарний і смачний боровик, знайдений неподалік дороги, великого заводу або на так званій контрольованій за рівнем радіації території, яких багато після трагічного 1986 р., може стати причиною якщо не смерті, то серйозного отруєння. Звідси друга порада — збирати гриби треба лише на чистій території, купувати — лише в тому разі, якщо ви впевнені у їх екологічному походженні. Старі гриби краще не брати через можливу токсичність. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Отже, під час посухи грибів краще не їсти взагалі.

Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

  • Не збирайте гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;

  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

  • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

  • Не куштуйте сирі гриби на смак.

  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин

Незважаючи на те, що в грибах багато корисних речовин, їх не можна зарахувати до дієтичних страв, оскільки перетравлення хітину потребує напруження залоз шлунково-кишкового тракту. З цієї ж причини не варто давати їх дітям до семи років ні в якому вигляді.

  Відомі прикмети, що буцімто дозволяють визначити небезпечність грибів, — переважно помилкові. Вважається, що срібна ложка втрачає блиск у воді, в якій варилися отруйні гриби. Це не так. Срібло взаємодіє з амінокислотами, наявними як у їстівних, так і в отруйних грибах. Дуже поширена думка, нібито головка цибулі або часнику темніє при наявності отруйних грибів. Я сама раніше застосовувала цей метод, але потім дізналася, що колір змінюється під впливом ферменту тирозинази, який міститься як у хороших, так і в поганих особинах.

  І найголовніша помилка — у разі отруєння грибами потрібно випити горілки з сіллю. Це категорично не рекомендується, оскільки алкоголь посилює всмоктування токсинів у кров і може звести нанівець подальші зусилля лікарів. З цієї ж причини сумнівними грибами краще не закушувати під час алкогольного застілля.

  Зібрані гриби треба швидко, не пізніше ніж через годину після збирання, обробити, не допускаючи їх псування. Необхідно суворо дотримуватися правил переробки грибів, особливо умовно їстівних. Не можна їсти гриби сирими, наспіх підсмаженими або звареними в лісі на вогнищі. Стережіться розігрівання грибних страв, особливо з картоплею.

  Механізм дії грибних токсинів різний. Деякі діють через систему травлення, тому симптоми отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла, озноб — з’являються майже відразу — через 15—30 хв. після вживання неякісного продукту. Ним можуть бути деякі види сироїжок, недоварені осінні опеньки, сатанинський гриб, несправжні дощовики. Такі отруєння, як правило, не призводять до фатального кінця, але це не означає, що на них не слід зважати, що можна не звертатися до лікаря. Адже тільки лікар зможе визначити небезпеку для постраждалого.

  Токсичність червоного мухомора, волоконниць, говорушок зумовлена речовинами, що діють на нервову систему. Симптоми отруєння — галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності з’являються через 30 хв. — 2 год. після вживання їх у їжу й залежать від кількості токсину, що потрапив у організм. За відсутності своєчасної і кваліфікованої медичної допомоги такі отруєння можуть мати сумні наслідки.

  • Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

  Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

   Смертельно отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, близькі до них токсини сморжів. Їхня підступність у тому, що, потрапляючи в організм, вони протягом тривалого часу (до двох діб) не викликають ніяких симптомів. У цей час отрута, циркулюючи в організмі, викликає необоротні зміни в печінці, нирках та інших органах. Часте блювання й пронос, що виникають потому, призводять до сильного зневоднення організму. Це погіршує перебіг отруєння, і навіть при своєчасно наданій допомозі фатальний кінець може настати у 8—30% випадків.

При появі симптомів отруєння грибами не можна зволікати, відразу ж викликайте «швидку допомогу».

  1. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими, можна зробити очисну клізму.

  2. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

  3. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

  4. Недоїдені гриби не викидайте — їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити лікування.

 

Кожен має право вирішувати — їсти чи не їсти гриби. Проте пам’ятайте, що від цього рішення може залежати життя — не тільки ваше, а й близьких вам людей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних