A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять героїв Крут.

Дата: 29.01.2022 11:00
Кількість переглядів: 342

    29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 км від Києва, відбувся бій між підрозділом російської червоної гвардії у складі близько 4 тис осіб та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько 500—600 вояків. У той час у Києві тривало більшовицьке повстання і військові дії точилися між військами Української Центральної Ради та більшовиками. Після бою 27 юнаків потрапили в полон до більшовиків, які їх стратили.

   Протистояння під Крутами є важливою частиною української історичної пам'яті, адже зупинило наступ більшовиків на Київ - російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, за яким Українську Народну Республіку визнали незалежною і рівноправною державою.

  Сьогодні на Личаківському кладовищі вшанували пам’ять бійців Героїв Крут, які цього дня, 104 роки тому, загинули під час бою з більшовицькою армією. На полі почесних поховань №67 представники влади та громадськості поклали квіти до могил учасників легендарного бою під станцією Крути  Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка і долучилися до поминальної молитви.

    Також, сьогодні у Львові пройде освячення наріжного каменя військового храму Ліцею імені Героїв Крут  та  відкриття музею Ліцею імені Героїв Крут (вулиця Пасічна, 68).

   Вічна пам'ять Героям України,

які поклали своє життя за незалежність і суверенність України. Вшанування пам'яті про Героїв  є нашим обов'язком та честю для нас.

Слава Україні! Героям Слава!

 

    За цим посиланням можна переглянути ролик відзнятий ліцеїстами Львівського ліцею ім.Героїв Крут https://youtu.be/BL763fpj22E, саме в пісні «У полі під Крутами», яка народилвсь в ліцеї, суть українського патріотичного духу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.