A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Увага! Обережно.БОТУЛІЗМ!!!

Дата: 12.07.2022 13:10
Кількість переглядів: 136

    Щороку реєструються випадки захворювання серед населення Львівської області на таку небезпечну і підступну хворобу, як ботулізм, який у разі несвоєчасного звернення та розпочатого лікування в умовах медичного закладу може закінчитися смертю хворого.

       Що ж це за хвороба і як від неї можна вберегтись?

       Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, яка в першу чергу вражає центральну нервову сис тему людини. Початковими проявами ботулізму є головний біль, сухість у роті, слабкість, різке погіршення зору (двоїння в очах, «туман», «сітка» перед очима), косоокість, розширення зіниць. Характерною ознакою захворювання є відсутність лихоманки, закрепи, що не піддаються дії проносних засобів, очисної клізми. У хворого змінюється голос (стає гугнявим, осиплим) іноді зникає зовсім, стає важко ковтати, дихати, рухатись, наростає м’язова слабкість.

       Викликають захворювання на ботулізм мікроорганізми клостридії, місцем постійного перебування яких є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, продукти харчування (овочі, гриби, рибні та м’ясні продукти), далі – в шлунок людини, тварини, птахів, риби. Захворювання на ботулізм викликає не сам збудник (клостридії), а токсин який утворюється в результаті діяльності збудника і є одним із найбільш сильнодіючих природних токсинів. Швидкість токсиноутворювання є досить значною і становить 12-24 години. Зараження дорослої людини відбувається найчастіше через шлунково-кишковий тракт.

        Особливістю збудника хвороби є те, що в одному і тому ж продукті токсин накопичується гніздами. Таким чином, споживаючи один і той же продукт, консерви з однієї і тієї ж банки, одні люди можуть захворіти, а інші – ні. Варто знати, що впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м’ясні вироби, риба і рибопродукти, далі-гриби і інші продукти харчування.

   Щоб уберегти себе і свою родину від ботулізму треба пам’ятати і суворо дотримуватись правил приготування консервованих продуктів в домашніх умовах. А це, перш за все:

- використовувати доброякісні овочі, фрукти, гриби, м'ясо, рибу та інші, які необхідно ретельно промити  у великій кількості проточної води, попередньо очистивши від залишків ґрунту;

-  важливо використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, кислоти, цукру, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції;

-  рибу, м'ясо необхідно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску;

-  при консервуванні грибів обов’язково використовувати кислоту в потрібній концентрації;

-  зберігати консервовані дома продукти необхідно в умовах холоду.

  Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти, виготовлені в домашніх умовах, «з рук», на вулицях і ринках, не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою.

       У разі виникнення ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря, адже своєчасно розпочате лікування збереже ваше здоров’я і життя!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора