A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Літня пора для відпочинку, а не для лікування гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Бережіть себе!

Дата: 19.07.2022 14:33
Кількість переглядів: 180

Фото без опису

          

        Серед різних інфекційних захворювань, які зустрічаються у людей, особливе місце належить гострим кишковим інфекційних хворобам. Гострі кишкові інфекції - це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково – кишкового тракту. 

         Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій ( шигели, сальмонели), умовно – патогенні мікроби (стафілокок, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти             (лямблії). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3діб.

         Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження не впливає на смакові якості продукту.

          Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

        Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями. Характерною рисою кишкової інфекції є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити та розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання.

         Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока.  Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка, паштети). Джерелом зараження таких продуктів можуть бути хворі, що страждають стафілококовими захворюваннями.

         Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно розпочате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.

         При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання;

– зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
– не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

– не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;

– якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби);

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води;

– перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями;

– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот.

         Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювань на гострі кишкові інфекції, харчових отруєнь і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.

          

        Використовуйте чудову літню пору для відпочинку та оздоровлення, а не для лікування кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних