A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

УВАГА! Посилено заходи щодо запобігання здійснення правопорушень під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період

Дата: 27.12.2022 14:42
Кількість переглядів: 155

Фото без опису

   Відповідно до вимог Лісового кодексу України, Законів України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд України», «Про Червону книгу України», та на виконання листа Державної екологічної інспекції Карпатського округу від 12.12.2022р. №06-4084 про посилення заходів щодо запобігання здійснення правопорушень під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період, повідомляємо  про необхідність посилення охорони хвойних насаджень від незаконних рубок та безумовне дотримання вимог законодавства під час торгівлі ними на ринках та поза їх межами.

   Керівників лісогосподарських підприємств, лісокористувачів, ринків, інших торговельних майданчиків, власників хвойних розплідників, організаторів проведення ярмарок попереджаємо про дотримання вимог природоохоронного законодавства та вжиття відповідних заходів реагування щодо попередження незаконних дій під час реалізації ялинок.

    Керівників ринків попереджаємо про дотримання вимог природоохоронного законодавства та вжиття відповідних заходів реагування щодо попередження незаконних дій під час реалізації новорічних ялинок та виробів із гілок ялини.      Торгівля повинна здійснюватись на території ринку та у спеціально відведених для ярмаркових заходів місцях.

    Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

   Знайти ідентифікаційний код з бирки можна на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру (ЛІАЦ). Для цього також існує зручний додаток yalynka.info, який можна встановити на смартфон.      Після введення коду на сайті відобразиться інформація про породу дерева, місце   заготівлі, підприємця, який реалізує продукцію. Неспівпадіння інформації або ж відсутність даних за введеним кодом свідчить про проблеми із законністю в цьому місці продажу.

     У передноворічний період будуть проводитись рейдові перевірки. Рекомендуємо дотримуватись вимог чинного природоохоронного законодавства. У разі виявлення порушень винних осіб буде притягнено до адміністративної відповідальності. 

     Повідомляємо, що за незаконну рубку ялинок порушників притягуватимуть до відповідальності за ст. 65 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”. За зрубану новорічну ялинку порушники платитимуть штраф: фізичні особи від 510 до 1 020 гривень, посадові особи – від 2 550 гривень до 5 100 гривень.

     Крім того, за незаконне вирубування ялинок нараховуватимуть стягнення за завдану довкіллю шкоду. Розмір шкоди за одну незаконно зрубану ялинку діаметром стовбура до десяти сантиметрів становить 519 гривень, діаметром до 14-ти сантиметрів – 914 гривень, а до 18-ти сантиметрів – 2 347 гривень.

       До того ж, за незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання та збут деревини може загрожувати ще й кримінальна відповідальність за статтею 246 Кримінального кодексу України.

        За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок також є відповідальність. Порушникам загрожує штраф від 30-ти до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1 700 гривень). За продаж ялинок, які зрубали в природно-заповідних фондах, передбачено штраф від 100 до 215-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700-3 655 гривень).

        Пам’ятаймо, що зрубане зелене деревце буде у нашій оселі всього кілька днів чи тижнів, а в лісі – роки. Тож збережімо лісову красуню!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних