A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ПОМИЛУЙ КВІТИ - ЗАХИСТИ ПЕРВОЦВІТ!

Дата: 23.03.2023 12:45
Кількість переглядів: 70

 

Фото без опису

Щроку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір.

   До квітів, що дарують нам весняний настрій, відносять: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші.  Найбільш поширені локалізації цих квітів можна зустріти у Карпатах. Ці місця щороку відвідують багато людей, щоб помилуватись красою цвітіння, зробити гарне фото на їхньому фоні та бути ближчими до природи.

 На території України налічується декілька видів цих квітів, і всі вони занесені до Червоної книги. Цвіте з квітня по травень. У сухих лісах і на узліссях, по схилах балок у Лісостепу, на Поліссі, в Розточчі-Опіллі ростуть сон чорніючий та сон широколистий і значно рідше – сон великий та сон Вольфганга. У Степу й Лісостепу на степових ділянках та по кам’янистих відслоненнях і чагарникових заростях росте сон український. В гірському Криму поширений сон кримський, а на полонинах Карпат – сон білий з чудовими білими квітками, які розкриваються.

Ці рослини підлягають суворій охороні згідно з Положенням про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Продавати дикоростучі рослини забороняється. Згідно зі ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, ст.88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить одну мінімальну заробітну плату .

  Громадян закликають, у разі виявлення нищення природної популяції первоцвітів, зривання їх на букети або продаж, повідомляти правоохоронців зателефонувавши на лінію 102.

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ РУДКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних