A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Підпал сухої трави – це не гра, це –злочин!

Дата: 30.03.2023 12:31
Кількість переглядів: 120

     

   Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко загоряється від сірника, цигарки, від іншого необачного поводження з вогнем.    

   Мешканці приватних житлових будинків активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та листя, а також різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням. Щорічно в Україні в результаті підпалів сухої трави згорають десятки будинків і дач, нерідко страждають пам’ятники історії і культури, старовинні дерев’яні будівлі. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто.

   За останні роки весняні пожежі сухої трави, очерету і сухостою як в нашому районі так і взагалі по Україні значно почастішали і практично всі вони відбуваються з вини людини. Нерідко такі пожежі спричиняються умисно.

   Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, залізниць та газопроводів. У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках, підпал очерету на водоймах може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

   Випалювання сухостою, сухої трави і очерету шкодить не лише довкіллю, але й здоров'ю людини. Дим від таких вогнищ містить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низку канцерогенних сполук. Додаткова проблема полягає в тому, що з травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, в результаті чого в повітря випаровується незліченна кількість різноманітних хімічних сполук, які забруднюють атмосферу і є шкідливими для людини. У людини ці речовини викликають захворювання дихальних шляхів, серцево-судинної системи, знижують імунітет, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань, сприяють розвитку онкологічних захворювань, а також росту дитячої смертності.

   Тому нині практично єдиним ефективним способом боротьби із загоряннями трави є запобігання, яке вимагає злагоджених і усвідомлених дій з боку органів влади і місцевого самоврядування, сільськогосподарських і лісогосподарських організацій, а також максимальної відповідальності і обережності з боку громадян.

   Виконавчий комітет Рудківської міської ради ТГ нагадує, що спалювання рослинних залишків є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства, а саме: ст. 50 Конституції України, ст. ст. 9, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», п. п. 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, п. 4.2. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій в населених пунктах».

   Відповідальність за спалювання рослинних залишків визначена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків».

   Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу — тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 – 119 грн.) і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 – 170 грн.).

   Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 – 136 грн.) і на посадових осіб — від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 – 170 грн.).

   Якщо ж збитки від самовільного сухої рослинності або її залишків будуть значними – настає кримінальна відповідальність.

   Давайте свідомо не будемо порушувати вимоги чинного законодавства, а будемо поважати наші права на комфортне та безпечне життя і збережемо навколишнє природнє середовище.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.