A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

У Пенсійному фонді нагадали про важливість декларування трудових відносин

Дата: 08.05.2023 11:44
Кількість переглядів: 89

ПФУ

Актуальною проблемою сфери трудових відносин є легалізація виплати заробітної плати та зайнятості, яка безпосередньо впливає на здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, пенсійне забезпечення працівників та наповнення бюджетів усіх рівнів.

Про це повідомили в Головному управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Відповідно до законодавства, розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітку працівника, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. У випадку, якщо людина працює нелегально, без офіційного оформлення трудових відносин, для держави вона вважається непрацюючою, а період, за який отримувала заробітну плату “в конверті”, не зараховується до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.

Нагадаємо, страховий стаж – це період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. На сьогоднішній день мінімальний страховий внесок дорівнює добутку мінімальної зарплати і ставки єдиного соціального внеску, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та становить 1 474 грн (6 700 грн × 22 %). Якщо нарахована зарплата найманого працівника менша за мінімально встановлену законом, то роботодавець зобов’язаний донарахувати ЄСВ до мінімального страхового внеску.

Здебільшого проблемне питання щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб. Для зарахування фізичним особам-підприємцям повного місяця до страхового стажу необхідно сплачувати єдиний соціальний внесок в сумі, не меншій мінімального страхового внеску, а також не забути подати річну звітність про нарахування єдиного внеску до територіальних органів Державної податкової служби. При цьому обов’язок сплати єдиного соціального внеску не залежить від факту отримання чи неотримання доходу від підприємницької діяльності.

Звертаємо увагу, що право не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового стажу. До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески.

Наголошуємо, що період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

Також слід зауважити, що відповідно до норм Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058), призначення пенсії за віком здійснюється за умов досягнення пенсійного віку (для чоловіків та жінок – 60 років) і наявності не менше 30 років страхового стажу цьогоріч, впродовж наступних п’яти років вимоги до кількості років офіційної трудової діяльності зростатимуть щороку на рік. Тобто особам, які досягнуть пенсійного віку в 2028 році, необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.

Якщо в особи на час досягнення пенсійного віку немає необхідного страхового стажу, вона зможе вийти на пенсію за віком пізніше. Зокрема, у 2023 році за наявності страхового стажу від 20 до 30 років особа набуде право на призначення пенсії за віком після досягнення 63-річного віку, а за наявності стажу від 15 до 20 років – лише після досягнення 65-річного віку (ч. 1-3 ст. 26 Закону № 1058).

Страховий стаж і сплата ЄСВ гарантують працівникам соціальний захист: оплату лікарняних, допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, пенсію. А перевірити свій страховий стаж, сплачені страхові внески і нараховану зарплату можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

"В умовах повномасштабної війни одним з головних чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави, має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!", - резюмували у Пенсійному фонді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних