A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Туберкульоз у дитячому віці: що потрібно знати

Дата: 26.10.2023 10:17
Кількість переглядів: 73

Туберкульоз у дитини

Медики зазначають, що головним засобом профілактики захворювання є вакцинація.

Мікобактерією туберкульозу інфіковано близько третини населення планети. Серед них і діти. На початкових етапах прямих ознак хвороби у дітей немає, тому діагноз встановити не так просто. Від часу потрапляння мікобактерій в організм до прояву захворювання може пройти від декількох місяців до 2-х і більше років. 

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, що дозволяють запідозрити саме цю недугу: постійна слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення або відсутність апетиту, втрата ваги, тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури діла до 37-37,5), пітливість (переважно вночі), тривалий кашель (протягом 3-х тижнів і більше), задишка, кровохаркання.

Клінічна картина патології дуже варіабельна. За ураження кишечника або інших відділів ШКТ спостерігаються розлади травлення: пронос, блювота, наявність крові в калі. За сечостатевої форми дитина скаржиться на біль у ділянці нирок, порушення сечовипускання, зміну кольору сечі. Туберкульоз шкіри проявляється виникненням різних варіантів екземи (бородавки, ущільнення, ділянки некрозу та ін.).

«Найбільш уразливі до хвороби малюки від народження до 3 років, це пов’язано з фізіологічними особливостями, незрілістю імунної системи, також це діти, які мають вроджені вади та спадкові захворювання. Крім того, у зоні ризику діти з родин, де батьки зловживають алкоголем та наркотиками, ВІЛ-інфіковані. Головним засобом профілактики захворювання є вакцинація. Важливо також проводити регулярні огляди, туберкулінові проби (реакція Манту), квантифероновий тест. Інформативною є і рентген-діагностика. А головне – епіданамнез, чи не було контакту з хворим на туберкульоз», - зазначила дитячий фтизіатр Центру легеневого здоров'я Мар'яна Давидів.

Тенденція в лікуванні дитячого ТБ є сімейно-орієнтованою. Дітей госпіталізують тільки при тяжких випадках. Аби форма терапії була для дитини прийнятною, менш травматичною та комфортною, на сьогодні існують дитячі комбіновані форми лікування. Після знебацилення, діти, які добре себе почувають та не виділять туберкульозної палички, можуть відвідувати дитячі колективи та жити повноцінним життям.

Медики наголошують, що туберкульоз може торкнутися кожного. Однак, це не вирок: ані в дорослому, ані в дитячому віці. Головне, довіритись фахівцям, вчасно розпочати лікування та дотримуватися усіх рекомендацій лікарів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних