Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

«Ой, у лузі червона калина»: на Львівщині запускають челендж до дня народження співавтора легендарної пісні

Дата: 12.02.2024 17:17
Кількість переглядів: 93

«Ой У Лузі Червона Калина»

19 лютого відзначатимемо 130-ту річницю від народження співавтора пісні о. Григорія Труха, вихідця з села Гірне Стрийського району.

Прагнучи вшанувати пам'ять земляка, Стрийська Єпархія УГКЦ розпочала челендж «Ой, у лузі Червона калина» і запрошує всіх долучитися до нього.

Про це повідомляє Стрийська РВА.

Щоб взяти участь у челенджі вам потрібно:

– записати відеоролик, в якому співаєте пісню «Ой, у лузі червона калина» 

– позначити цей ролик хештегом #ой_у_лузі_трух 

У серпні 1914 р. у Стрию пісню «Ой у лузі…» уперше почув чотар УСС Григорій Трух від стрільця Іваницького. Той її навчився від артистів львівського театру. Григорій Трух до першої строфи «Ой у лузі…» додав ще три строфи, які й склали «Червону калину». Він же навчив співати пісню стрільців своєї чоти. Незабаром перша стрілецька пісня «Ой у лузі червона калина похилилася» поширилася по Стрию. А згодом «Червону калину» почали співати в Галичині та по всій українській землі.

У 2022-му, після російського вторгнення в Україну, почалася нова хвиля популярності пісні в Україні та світі. Лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хлівнюк, який вступив до Київської тероборони, заспівав «Червону Калину» просто в центрі Києва, в той час як столиця перебувала під обстрілами рашистів. Пісню підхопив увесь світ: один з першим заспівав її південноафриканський музикант Девід Скотт.

Довідково:

Отець Григорій Трух народився 19 лютого 1894 року в селі Гірне тодішнього Стрийського повіту (тепер Грабовецько-ДулібівськаТГ). У 1914 році закінчив гімназію і з початком війни вступив до Українських Січових Стрільців. Був командиром чоти у сотні Д.Вітовського, провідником розвідувальних стеж у Карпатах. Поранений під Болеховом 30 травня 1915 року. В бою під Потуторами на Бережанщині 30 вересня 1916 року врятувався з однією чотою з оточення. Восени 1917 року був уже поручником командиром сотні. Ще через рік брав участь у Листопадовому чині у Львові, коли виникла Західно-Українська Народна Республіка. Після окупації краю білополяками прийняв монаший чин. До 1933 року жив у Галичині, потім вів місіонерську роботу від ордену отців василіян у Канаді і США. Автор чотиритомного «Життя святих», а також багатьох оповідань, статей, спогадів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних