Медики нагадують прості правила, що допоможуть уникнути проблем зі здоров’ям при вживанні грибів
Дикорослі гриби не можна їсти дітям до 12-14 років, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми.
Гриби вважаються «важкою їжею» і навіть здоровим людям не рекомендовано їх їсти у значних кількостях. Вони уповільнюють виділення шлункового соку, а це погіршує процес травлення їжі. Все через азотовмісний полісахарид – хітин, який за своєю будовою дуже близький до целюлози рослин. Ці речовини не перетравлюються і не засвоюються нашою травною системою. Тому дикорослі гриби не можна їсти дітям до 12-14 років, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми. Про це розповіли у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.
«Перші симптоми отруєння можуть виникнути від 30 хвилин до 2 годин після споживання грибів. А саме: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, відчуття задишки, зниження пульсу, галюцинації, підвищення температури тіла.
Першою допомогою має бути промивання шлунку. Пити величезну кількість кип’яченої води та викликати блювотний рефлекс. І так доти, поки в шлунку не залишиться залишків їжі. Далі – прийняти сорбенти. І споживати багато рідини: підсоленої чи мінеральної води, щоб підтримувати водно-сольовий баланс.
Слід звернутися до лікаря або викликати екстрену медичну допомогу для госпіталізації в стаціонар. Й дотримуватися ліжкового режиму», – зазначив лікар з медицини невідкладних станів станції «Самбір» Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ростислав Заяць.
Категорично не можна одночасно з грибами вживати в їжу кисломолочні продукти чи алкоголь. Це несумісні продукти, що прискорюють всмоктування токсинів в організм людини.
«Слід сказати, що гриби не є якоюсь унікальною чи корисною їжею. Так, вони містять у своєму складі такі речовини як калій, фосфор, сірку, магній, натрій, кальцій, хлор; вітаміни А (каротин), вітаміни групи В, С, D і РР. Проте варто зазначити, що всі ці речовини з грибів дуже погано засвоюються організмом людини. А ще гриби здатні накопичувати з повітря, ґрунту і води важкі метали, органічні токсини і радіоактивні речовини. Тому їх потрібно збирати тільки в екологічно чистих районах. А ще не беріть сухі гриби», – наголосив Ростислав Заяць.
Медики нагадують прості правила, що допоможуть уникнути проблем зі здоров’ям при вживанні грибів. Аби вберегтись від отруєння притримуйтесь простих рекомендацій:
- намагайтеся не споживати дикорослих грибів, замінивши їх на вирощені промислово;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- беріть в кошик лише добре відомі гриби;
- не збирайте надто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати із отруйними;
- навіть їстівний гриб перетворюється на отруйний, якщо росте на забрудненій території;
- не йдіть по гриби в посушливу погоду, в пересушених грибах концентрація токсинів значно підвищується;
- не споживайте сирі гриби;
- варити гриби потрібно в підсоленій воді, не менше трьох разів, по 30 хвилин, щоразу ретельно їх промиваючи на друшлаку;
- готові страви з грибами зберігати в холодильнику не більш як добу.