Профілактика кишкових інфекцій
Літня пора року це час відпочинку, оздоровлення дорослих і дітей, можливість збагатити свій організм корисними вітамінами, мікроелементами, вживаючи різноманіття фруктів, ягід, овочів. Але власне в гарячу пору року існує небезпека виникнення захворювань гострими кишковими інфекціями при певних неблагоприємних обставинах. Мікроорганізми, які спричиняють кишкові інфекції, зазвичай досить стійкі до різних впливів довкілля. В харчових продуктах мікроби можуть не тільки довго зберігатися, але й розмножуватись при кімнатній температурі, особливо в молоці, м’ясному фарші, бульйоні, салатах, кондитерських виробах з кремом. Серйозну епідеміологічну небезпеку з-поміж людей з клінічними проявами гострих кишкових захворювань або без жодних видимих проявів захворювання (так зване носійство) становлять особи, які будучи хворими, займаються приготуванням їжі в громадському харчовому секторі, для різного роду приватних гостин, а також продавці харчових продуктів та працівники дитячих закладів. До кишкових інфекцій за певних умов сприятливі всі люди. До цих певних умов слід віднести і кількість збудника, а також стан людини. Діти раннього віку є найбільш сприятливі. Для всіх кишкових інфекцій є характерними розлади з боку шлунково-кишкового тракту (блювота, пронос, біль у животі), прояви загальної інтоксикації (біль голови, слабкість, підвищення температури тіла), а також ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри). При появі даних ознаків захворювання необхідно негайно звернутись за меддопомогою для своєчасного призначення відповідного лікування. Самолікування може привести до ускладнених форм захворюваннь. Рекомендуємо населенню: ? Дотримуватись правил особистої гігієни; ? Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні; ? Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини; ? Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання); ? Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел; ? Не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі; ? Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання; ? Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання. Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.