A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ГОЛОС САМБІРЩИНИ

Дата: 17.07.2018 14:27
Кількість переглядів: 1140

Газета "Голос Самбірщини" 14 липня о 11:42 ·

Фото без опису

Рудківська ОТГ налічує тринадцять з половиною тисяч осіб

У жовтні минулого року відбулися вибори з утворення Рудківської ОТГ. Як їй сьогодні ведеться – у розмові з її очільником Іваном Лозинським.

- Іване Михайловичу, після об’єднання, на чому робите головні акценти у своїй діяльності?

- З перших місяців існування Рудківської ОТГ стало очевидним, що проголошення утворення ОТГ – це лише констатація юридичного факту. Сам процес об’єднання потребує великої роботи, значних фінансових витрат, нестандартних рішень. Не просто зробити єдиним організмом територію, на якій проживає 13,5 тисяч осіб у 13 населених пунктах, де нагромадилося багато проблем, що не вирішувалися роками. Щоб чітко бачити перспективу, мати розуміння, до якого результату маємо прийти, важливо запровадити процеси стратегічного планування, проаналізувати наявні ресурси, можливі джерела місцевого розвитку, ризики та проблеми. Почали роботу над створенням стратегії розвитку територіальної громади. Плануємо більш активно залучати громадян, підприємців, як до участі в розробці стратегії, так і до участі в плануванні бюджетних витрат. Вже обговорюємо Положення про громадський бюджет, відповідно до якого частина коштів міського бюджету розвитку буде скерована на реалізацію ініціатив від жителів сіл і міста Рудки. Розуміємо, що люди хочуть швидких змін. Тому намагає-мося вирішувати поточні питання, зокрема, впорядкування будівель комунальної власності, покращення освітлення вулиць, благоустрій території та інше. У непростих економічних умовах шукаємо інвестиції, беремо активну участь у конкурсах на загальнодержавному, регіональному та міжнародному рівнях. Зокрема, у 2018 р. маємо дві перемоги на конкурсі ДФРР, 13 проектів місцевого розвитку перемогли у конкурсі Львівської обласної ради. Чекаємо на остаточні результати конкурсу Фонду міжнародної солідарності, де наш проект «Створюємо сучасну європейську систему поводження з відходами в Рудківській ОТГ» на суму 30 тис. євро допущений до другого етапу відбору.

- Які проблемні питання на даний час вирішуєте?

- Триває налагодження чіткої роботи адмінперсоналу для своєчасного і якісного надання послуг громадянам; робимо все для збільшення надходжень до бю-джету; розвитку сільських територій, залучення інвесторів – цього тижня планується робоча зустріч щодо пошуку земельної ділянки в межах громади для будівництва виробничих приміщень відомого іноземного виробника, де має бути орієнтовно 500 робочих місць. Існує проблема у зв’язку з недофінансуванням Рудківської лікарні планового лікування. На цьому питанні зупинюся детальніше. Рудківській громаді Самбірська РДА зобов’язалася перерахувати у 2018 році 1500 тис. грн. субвенції для лікування населення, яке не ввійшло до громади. На цю суму, станом на сьогодні, лікарня вже пролікувала хворих, а до кінця року питання фінансування залишається відкритим. Крім того, проліковано жителів Городоцького району на суму 348 тис. грн., але Городоцька РДА на неодноразові звернення щодо фінансування поки що не реагує.

- На якій стадії облаштування сортувальної станції на базі теперішнього сміттєзвалища?

- З метою будівництва сміттє-сортувальної лінії, на базі діючого сміттєзвалища м. Рудки, розроблено та затверджено детальний план території. Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації виготовляється проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки з даною метою.

- Померлих рудківчан хороните вже на новому кладовищі?

- Захоронення померлих рудківчан на новому кладовищі передбачається після остаточного затвердження обласною адміністрацією документації на дану земельну ділянку. Думаю, цей час співпаде з терміном, який оголосили громаді священики двох парафій м. Рудки – серпень 2018 року.

- У соцмережах днями було розповсюджено дані про штат ради та посадові оклади. Якщо останні є виправданими, то здивування у багатьох викликали суми премій…

- Формування штату ОТГ – непростий процес. Попередньо я побував в багатьох об’єднаних громадах, вивчав їх досвід. Затверджену на сесії міської ради структуру ми вважали відповідною до завдань, які стоять перед нашою громадою. В процесі роботи побачили, що можна відмовитися від деяких посад – на останній сесії було ліквідовано три посади у структурі апарату міської ради та одну у відділі освіти, молоді та спорту. Робота апарату міської ради в умовах формування ОТГ дуже складна. Навантаження на працівників значно збільшилося. Адже в міській раді тепер не тільки відбувається реєстрація всіх актів цивільного стану, місця проживання громадян, їх майнових прав, розгляд всіх скарг і звернень, але і прийняття рішень за заявами, які надходять від населення ОТГ. Для прикладу: останню сесію міської ради ми змушені були проводити протягом двох днів, бо приймали рішення з 175 питань. Кожна заява потребує детального вивчення, розгляду на засіданні профільної комісії, підготовки проекту рішення. Все це вимагає знань, вмінь, додаткового часу працівників. Неодноразово їм доводиться працювати в неробочий час. Серйозних нарікань на роботу міської ради від громадян не надходило. Тому важливо мати на посадах в апараті міської ради людей грамотних, досвідчених, відповідальних. Оплата праці – важливий аргумент для того, щоб зберегти кадри. Адже можливості працевлаштування зараз достатньо великі. Без кваліфікованих спеціалістів робота ради буде незадовільною. Важливо також, щоб молодь переймала досвід старших, не виїжджала у Львів чи за кордон за вищими заробітними платами. Надбавки до заробітної плати голові, заступникам встановлено рішенням сесії міської ради, вони включають також розмір премій. Якщо, наприклад, моя премія в грудні 2017 р., затверджена сесією в розмірі 100 %, то в червні, у зв’язку із збільшенням посадового окладу, вона затверджена рішенням сесії в розмірі 35%. За це рішення 14.06.2018р. голосували також депутати, які поширюють в соцмережах інформацію про «сумнівні» премії (М.Міхняк, М.Романович, В.Смалик).

- На сесії 26 червня розглядалося питання оптимізації штатів у Рудківській, Підгайчиківській та Чайковицькій школах. Кого мало бути скорочено, яку кількість працівників? Оптимізація у навчальних закладах – неминуча?

- На сесії 26.06.2018 р. за поданням відділу освіти, молоді та спорту розглядалося питання внесення змін до структури, зокрема, у Рудківській, Підгайчиківській та Чайковицькій школах. У зв’язку із значною кількістю технічних працівників, які утримуються з бю-джету Рудківської міської ради, було запропоновано ліквідувати 2 ставки в Чайковицькій СЗШ (слюсаря-сантехніка та кухаря), 2 ставки в Підгайчиківській СЗШ (1 – кухонного працівника, 0,5 – опалювача печей, 0,5 – кухаря), 3 ставки в Рудківській СЗШ (1 – техпрацівника, 1 – електрика, 1 – робітника з очищення водяних систем). Крім того, лише в цих трьох школах залишилися по 0,66 штатних одиниць вихователів груп продовженого дня, які теж було запропоновано ліквідувати. Проте, депутати не підтримали даного рішення, хоча оптимізація неминуча, якщо громада хоче розвиватися.

- Кого ще може торкнутися оптимізація? Чим вона зумовлена?

- Оптимізація зумовлена, в першу чергу, необхідністю проведення заходів з метою економії бюджетних коштів, недопущення бюджетної заборгованості по заробітній платі. Вона може торкнутися тих навчальних закладів, де невиправдано «роздуті» штати, а також лікарні. Під час затвердження на сесії в січні структури Рудківської міської ради робився наголос на тому, що затверджуємо її в існуючому стані на день передачі, а далі будемо працювати над змінами до структури з дотриманням вимог діючого законодавства. Зокрема, на останній сесії прийнято рішення про ліквідацію посад лікаря-стоматолога та старшої медичної сестри АЗПСМ с.Ралівка, які входили до структури Рудківської лікарні планового лікування. Крім того, керівництво лікарні зобов’язано укласти угоди про міжбюджетні трансферти на утримання медичних працівників, які працюють поза межами громади. Станом на сьогоднішній день укладено такий договір з Воютицькою ОТГ.

- На базі Чайковицького водосховища планується будівництво малої гідроелектростанції. 17 червня мали відбутися громадські слухання. Який їх результат?

- І справді, на базі Чайковицького водосховища планується будівництво малої гідроелектростанції. Підрядником виступає міжнародна компанія «Фрі Енерджі». 17 червня відбулось перше засідання робочої групи, яке продовжувалося двічі. В результаті досягнутих домовленостей призначено громадські слухання з даного питання на 22 липня. - Якщо даний об’єкт буде зведено, скільки приблизно коштів надходитиме до міської казни? - Якщо даний інвестиційний проект буде реалізовано, то до казни громади, зі слів потенційного інвестора, додатково надходитиме близько 600 тис.грн. щорічно. До того ж буде створено близько 10 робочих місць.

- Які на сьогодні маєте шляхи наповнення бюджету ОТГ?

- Шляхи наповнення бюджету – це в першу чергу легалізація підприємницької діяльності, найманої праці, сплата ПДФО за місцем ведення підприємницької діяльності, своєчасна сплата податку та орендної плати за землю та об’єкти нерухомого майна, залучення інвестицій. Крім того, проводиться робота щодо відшкодування коштів за навчання дітей в Рудківській музичній школі та Рудківському дошкільному закладі (скеровано відповідні звернення до Самбірської та Городоцької районних рад та РДА).

- У багатьох населених пунктах болючим є питання стану доріг. І ваша ОТГ у цьому плані – не виняток. Де все ж ремонтуватимете комунальні дороги?

-Питання ремонту доріг плануємо вирішувати поступово. Цього року, у зв’язку з обмеженими коштами у міському бюджеті, буде відремонтовано частину дороги на вул.Лісній у м.Рудки за кошти резервного фонду обласного бюджету. У даний час за кошти фонду соціально-економічного розвитку обласного бюджету розпочато реконструкцію тротуарів на вул.Залізничній у м.Рудки, що не можна сказати про тротуари вздовж дороги державного значення, ремонт яких призупинено і не відомо, коли продовжиться підрядником – фірмою «Онур» за державні кошти.

- Що і в якому населеному пункті, виходячи з тих же мікропроектів, плануєте зробити?

- Завдяки реалізації проектів місцевого розвитку у 2018 році буде проведено реконструкцію вуличного освітлення у селах Чайковичі, Колбаєвичі, Підгайчики; капітальний ремонт дахів Конюшко-Тулиголівської СЗШ І-ІІ ст., Рудківської музичної школи, Рудківської лікарні та Народного дому у с.Погірці; капітальний ремонт внутрішніх вбиралень Рудківської СЗШ І-ІІІ ст. ім.В.Жеребного; капітальний ремонт із заміною вікон та дверей у будівлях Погірцівської та Сусолівської СЗШ; капітальний ремонт вимощення будівлі дошкільного закладу у м.Рудки; капітальний ремонт меморіалів на честь Україн-ських Героїв у м.Рудки. Загальний обсяг субвенції з обласного бюджету на реалізацію даних мікропроектів – 1971,803 тис.грн. Крім того, за кошти ДФРР планується провести реконструкцію з облаштуванням шатрового даху в Погірцівській СЗШ на загальну суму 2301,877 тис.грн., а в даний час здійснюється при-дбання сучасного медичного обладнання для Рудківської лікарні на суму 5 млн.грн. Також облаштовано спортивний майданчик з тренажерним обладнанням у с.Сусолів та буде проведено реконструкцію спортивного майданчика під майданчик зі штучним покриттям у с.Підгайчики.

- Скільки коштів отримала від держави ваша міська рада на капітальні видатки (будівництво, капітальні ремонти інфраструктурних об’єктів) як новостворена ОТГ?

- У 2018 році Рудківська міська рада отримала 2902,1 тис.грн. субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаної громади, яка спрямована на закупівлю спецтехніки для потреб громади (трактор з навісним обладнанням, автомобіль самоскид). Завдяки цьому матимемо можливість оперативно проводити поточний ремонт комунальних доріг та благоустрій в населених пунктах.

Марія ПУКІЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних