ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!
ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ !
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ повідомляє, щодо поширення інфекції Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід. Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Хвороба може також поширюватися з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.
! Симптоми пташиного грипу у птахів - спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.
! Симптоми пташиного грипу у людей – можуть варіюватися від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії.
! Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно: - уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів; - після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати; - вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо; - яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою; - не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.
Більш детальну інформацію можна переглянути на сайті ГУ ДПСС у Львівській області