A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Самбірська ДПІ інформує про новації щодо форми 20-ОПП

Дата: 24.05.2021 17:39
Кількість переглядів: 545

Фото без описуСамбірська ДПІ нагадує платникам податків  щодо обов’язку подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням за Форма № 20-ОПП.

Відповідно п.п. 63.3 статті  63 Податкового  Кодексу України (далі ПКУ), платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі  об’єкти оподаткування і об’єкти,  пов’язані   з оподаткуванням,  контролюючи органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зі змінами та доповненнями (далі - Порядок № 1588).

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами ПКУ.

Звертаємо увагу що,   згідно з абзацом другим п. 117.1 ст. 117 ПКУ неподання  у строки та у випадках, передбачених  ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження  чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог,  встановлених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу  на самозайнятих осіб у розмірі - 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи - 1020 гривень.  
 У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи, – 2040 гривень (абзац четвертий п. 117.1 ст. 117 ПКУ).

Отже, з метою упередження застосування штрафних санкцій, пропонуємо звірити інформацію стосовно поданих (неподаних)  до податкової інспекції повідомлень про всі об’єкти оподаткування і об’єкти,  пов’язані   з оподаткуванням,  та у  разі  необхідності  надати до контролюючого органу  Форму  № 20-ОПП. 

Додатково інформуємо, що змінами до Порядку  № 1588, уточнено порядок подання повідомлення про об’єкти оподаткування за формою  № 20-ОПП.

Зокрема, пункт 8.2 розділу 8 доповнено нормою, відповідно до якої відокремлені підрозділи юридичної особи зобов’язані подавати інформацію про об’єкти оподаткування, що знаходяться на їх балансі, а юридична особа – інформувати про всі об’єкти оподаткування крім тих відомості щодо  яких надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юридичної особи. 

Змінами,  внесеними до пункту 8.4 розділу 8 передбачено, що у повідомленні за формою  № 20-ОПП  надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Під час надання повідомлень за формою № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад,  якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин,  розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування,  зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин).

При  цьому,  принцип укрупнення  інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні Ф№20-ОПП надається інформація  і про земельну ділянку,  і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

Інформація про однотипні  (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення,  може бути  подана в повідомленні за Ф№20-ОПП  як  узагальнена  з типом об’єкта оподаткування  «автомобільні транспортні засоби»  та  зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування».

Повідомлення за Ф№20-ОПП з інформацією про об’єкти  оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера  (кадастрового номера,  реєстраційного номера об’єкта нерухомого  майна),  подаються  до контролюючого органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді із доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування у відповідному державному реєстрі. У такому разі графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» повідомлення за Ф№20-ОПП не заповнюється.  

При  цьому,  як і раніше повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти,  пов’язані  з оподаткуванням  або через які провадиться діяльність, за Ф№20-ОПП  подається  протягом 10  робочих днів після їх реєстрації, створення  чи  відкриття  до  контролюючого  органу за основним місцем обліку  платника  податків.

Також,  внесено зміни до п.8.5 розділу 8 Порядку, відповідно до якого у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта  оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку  Повідомлення за Ф№20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт  оподаткування  щодо якого відбулися зміни,  в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування.

Розділ 8 доповнено новим пунктом 8.8,  відповідно до якого платники податків можуть переглянути інформацію про об’єкти  оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку,  в приватній частині Електронного кабінету.   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних