A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Профілактика харчових отруєнь в закладах освіти в умовах пандемії коронавірусу

Дата: 15.09.2021 08:58
Кількість переглядів: 472

Фото без опису

 

В умовах пандемії коронавірусу в школах має забезпечуватись здорове та безпечне харчування із урахуванням усіх протиепідемічних заходів. Організація якісного, здорового та безпечного шкільного харчування залежить від ефективної взаємодії центральних органів виконавчої влади, учасників освітнього процесу, постачальників продуктів харчування та послуг з організації харчування, засновників закладів освіти, органів управління у сфері освіти та у сфері охорони здоров’я, територіальних органів Держпродспоживслужби.

В умовах пандемії організація шкільного харчування потребує інших підходів, обмежень та правил..Зокрема, під час карантину не дозволяється харчування за типом «шведського столу» і самообслуговування, а також робота питних фонтанчиків. 

Харчування має здійснюватися за таких умов:

  • учні мають харчуватись за графіком; 
  • відстань між столами повинна складати не менш ніж 1,5 м; 
  • за одним столом має знаходитись не більш як 4 особи.

У разі неможливості забезпечити дітей гарячими стравами, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції. Шкільне харчування обов’язково має бути якісним, здоровим та безпечним, особливо в умовах карантину, а також під час тимчасово встановлених правил та обмежень.

 Рішення стосовно організації харчування учнів у період карантину приймають керівник та засновник школи, враховуючи особливості організації освітнього процесу в закладі освіти, кількість учнів, спосіб організації харчування тощо.

Згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту» саме вони відповідають за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від їхнього підпорядкування, типу і форми власності, а також дотримання вимог санітарного законодавства.

Обов'язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання тощо (бракераж готової продукції). Тільки після цього страви можуть подаватися дітям.

Водночас підприємства (організації), що забезпечують харчування дітей у закладах освіти, також є відповідальними за якість та безпечність продуктів або готових страв.

Уповноваженим органом на здійснення державного нагляду (контролю) щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів є Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Щоденний контроль за організацією якісного та безпечного харчування покладається на засновників (власників) і керівників навчальних закладів, медичний персонал (або особу, яка відповідальна за організацію харчування дітей і призначена наказом керівника закладу).

У виробничих приміщеннях харчоблоку мають право знаходитися лише працівники харчоблоків, а також особи, які є відповідальними за харчування при наявності особової медичної книжки, яка підтверджує відсутність захворювань, що можуть призвести до зараження споживачів (школярів) та харчової продукції..

Вся харчова продукція та продовольча сировина, яка постачається у дитячі заклади має бути забезпечена документами, які гарантують її безпеку та доброякісність.

Обмеження контрольно-наглядових функцій Держпродспоживслужби, зокрема мораторій на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) відповідно до Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" та певних обмежень проведення позапланових перевірок призвело до погіршення санітарно-епідемічної ситуації в країні щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь, захворювання на ботулізм тощо.

Результати епідеміологічного аналізу свідчать, що кількість спалахів в організованих дитячих колективах країни збільшилась . Відповідальність і контроль за організацію харчування в організованих дитячих колективах покладається на власників та керівників закладів. Необхідно, щоб саме вони у спільному діалозі з батьками вирішували, як надалі покращувати якість харчування дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних