A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Токсикоманія: види та небезпека хвороби

Дата: 21.10.2021 13:01
Кількість переглядів: 3449

Токсикоманія – один з найнебезпечніших видів наркотичної залежності, який непоправно  руйнує організм. Токсикомани вживають засоби, які формально не відносяться до наркотичних речовин, але при цьому здатні викликати психічний розлад (делірій), що характеризується маренням і галюцинаціями.

Починаючи з 80-х років минулого століття, токсикоманія отримала широку популярність серед дітей, підлітків та молоді. За статистикою, близько 90% всіх токсикоманів – діти, які починають вживати хімічну продукцію у віці 8-15 років. Тoксикоманія – серйозна хвороба, що характеризується фізичною і психічною залежністю, соматичними порушеннями і патологічними змінами свідомості.

 

Види токсикоманії

Залежно від діючих компонентів, що застосовуються для досягнення наркотичного сп’яніння, токсикоманія ділиться на кілька видів.

Застосування летючих речовин

Для вдихання хімічних засобів використовуються поліетиленові пакети, використання яких робить пари більш концентрованими.

Щоб досягти екстазу, токсикомани зазвичай застосовують:

  1. Клей. Спочатку вдихання клею певних сортів приносить підйом свідомості, легкість в тілі, ейфорію. Після закінчення дії речовини починає боліти голова, з’являється виснажлива нудота, різкі зміни настрою, байдужість.
  2. Ацетон. Цей хімікат викликає яскраві галюцинації, часто – сексуального змісту. Через хвилин тридцять після припинення вдихання парів ацетону сп’яніння припиняється, а на зміну йому приходить сильна слабкість, млявість, нудота і блювота, дратівливість, прояви апатії. При тривалому вдиханні парів ацетону можливе настання коми.
  3. Бензин. Сп’яніння викликають ароматичні вуглеводні (толуол, бензол, ксилол). Спочатку відбувається сильне подразнення дихальних шляхів, виникає першіння в горлі і кашель. Після цього поступово приходить відчуття ейфорії, яке змінюється млявістю і глибокою апатією.
  4. Розчинники нітрофарбників. Засоби викликають легке відчуття ейфорії, після якого наступають звукові і зорові галюцинації, рухове пожвавлення. Вихід з наркотичного сп’яніння характеризується сильними головними болями, відчуттям слабкості, блювотою. Екстаз швидко змінюється злобою і нападами агресії.

Застосування медикаментозних препаратів

Найчастіше інтерес токсикоманів викликають транквілізатори, але також можуть використовуватися стимулятори, холінолітики, снодійні препарати, неконтрольований прийом яких здатний завдати великої шкоди. П’янке почуття розслабленості і галюцинації змінюються нападами агресії, дратівливістю, поганим настроєм, розладами мозкової діяльності, інтоксикацією організму.

Застосування міцного чаю і кави

Вживання надзвичайно міцного чаю (чифіру) і кави у великих кількостях спочатку може викликати бадьорість і колосальний душевний підйом. Після припинення їх дії з’являється негативне ставлення до світу, агресивна поведінка або стан повної байдужості. З фізичних проявів найчастіше спостерігаються сильні головні болі, відчуття слабкості, розбитості, порушення серцевого ритму, збої в роботі нервової системи, органів шлунково-кишкового тракту.

Наслідки токсикоманії

Небезпечні прояви хвороби залежать від терміну вживання і ступеня токсичності речовин. Токсикоманія руйнує організм і провокує незворотні наслідки – як у фізичному, так і в психічному плані. Для сотень дітей та підлітків захоплення токсичними речовинами закінчується летально. Часто в стані наркотичного сп’яніння залежні не могли зняти з голови поліетиленовий пакет, в результаті чого гинули від задухи.

Серед можливих медичних наслідків:

  • цироз печінки;
  • гостра ниркова та печінкова недостатність;
  • токсична гематопатія;
  • порушення кровообігу головного мозку;
  • інфаркт міокарда;
  • нефротичний синдром;
  • амілоїдоз нирок.

У людини, яка захопилася токсикоманією, стрімко відбувається руйнування внутрішніх органів, головного мозку, нервової системи. У більшості хворих розвивається слабоумство, в результаті чого вони стають інвалідами. Фізичні та психічні наслідки цієї згубної пристрасті незворотні. Серед токсикоманів вкрай високий ризик передчасної смерті: в середньому токсикозалежні живуть не більше 36 років. У їхньому середовищі нерідкі самогубства, адже залежність від психотропних речовин викликає високий суіцидальний ризик і схильність до травмування себе та оточуючих.

Як вилікувати токсикоманію

Лікування цієї недуги вимагає комплексного підходу та кваліфікованої допомоги, адже токсикоманами зазвичай стають люди, які шукають порятунок від реальних проблем в ілюзорному світі.

Бережіть себе та своїх рідних від згубного впливу токсичних речовин.

З повагою Самбірське управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Львівській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.