Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

БЕЗПЕКА ВИКОРИСТАННЯ ПЕСТИЦИДІВ!!!

Дата: 12.04.2022 14:41
Кількість переглядів: 195

Фото без опису       Аграрії  громади розпочали та активно проводять весняний комплекс польових робіт 2022 року пов'язаний з посівом ранніх зернових культур, внесенням мінеральних добрив підживленням озимих та технічних культур. 

       За сприятливих погодніх умов проводяться роботи по захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів за допомогою пестицидів - біологічно активних речовин, здатних викликати порушення життєдіяльності теплокровних тварин, людей та сільськогосподарських рослин.

     Пестициди відзначаються здатністю  потрапляти в навколишнє середовище : ґрунт, повітря, водні басейни при цьому знищуючи корисну фауну, бджіл, комах – запилювачів. На що першочергово звертають увагу фахівці Управління фітосанітарної безпеки під час спілкування, консультацій, проведення роз`яснювальної роботи з сільгоспвиробниками, юридичними та фізичними особами з питань пов`язаних з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів і агрохімікатів.

Відповідальність за охорону праці і техніку безпеки при роботі з пестицидами покладається на керівників господарств і організацій, що їх застосовують. Усі роботи з хімічного захисту рослин повинні проводитись особами, які мають допуск до роботи з пестицидами та агрохімікатами, виданий Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області. Особи, які залучаються до роботи з пестицидами (постійно чи тимчасово), щорічно в обов'язковому порядку проходять медичний огляд та інструктаж із техніки безпеки, що реєструється у спеціальному журналі.

До роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні і жінки годувальниці, а також особи, які мають медичні протипоказання.

Тривалість робочого дня при роботі з токсичними пестицидами 1 і 2 класів небезпеки - 4 години (з доопрацюванням 2 години на роботах, які не пов'язані з пестицидами); з токсичними пестицидами 3 і 4 класів небезпеки - 6 годин.

Особи, які виконують роботи, що пов'язані з контактом із пестицидами, обов’язково повинні користуватися засобами індивідуального захисту. У комплект (ЗІЗ) входять: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази. ЗІЗ повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи. Засоби індивідуального захисту повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухому, чистому приміщенні, яке добре провітрюється.

Важливим заходом профілактики отруєнь є дотримання строків безпечного виходу людей на площі, які оброблені пестицидами. Строки виходу людей на оброблені пестицидами площі для проведення ручних робіт 7 днів, механізованих - 3 дні (див. “Перелік" пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні” щодо використання конкретного препарату).

     Керівництво сільськогосподарського підприємства за 3 дні до початку проведення захисних заходів для уникнення негативних наслідків внесення пестицидів повинно повідомити орган місцевого самоврядування і пасічників.

        Працюючі з пестицидами повинні суворо дотримуватися правил особистої гігієни. Під час робіт забороняється їсти, пити, палити.

      https://rada.info/upload/users_files/04056291/29e36f38c184bf84063f9ebc77ecd463.docДля обмеження забруднення пестицидами продукції рослинництва необхідно суворо дотримуватися встановлених для кожного препарату регламентів застосування. Не можна використовувати препарати, які не рекомендовані для використання в приватному секторі.

Охорона здоров'я людей, які зайняті на проведенні хімічних заходів захисту рослин і виконують інші види робіт щодо догляду за посівами на оброблених пестицидами полях, а також забезпеченні санітарних норм якості сільськогосподарської продукції, вимагають суворого дотримання гігієнічних регламентів застосування пестицидів.

      Більш детальну інформацію з даного питання можна отримати в Управлінні  фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, за адресою м.Самбір  вул. Сагайдачного, 2.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                         Михайло Ясінський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних