A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ВОДОЮ

Дата: 06.06.2022 14:17
Кількість переглядів: 1462

      

   З давніх-давен відомо, що без води неможливе життя. Але, крім життєвої сили, яку вона дає, вода може розповсюджувати та спричиняти різноманітні захворювання.

      У воді розчинена велика кількість органічних та неорганічних речовин, а також в ній проживають мікроорганізми, як нешкідливі для здоров'я людини, так і небезпечні, які викликають інфекційні захворювання.

      Доволі  небезпечною в епідемічному відношенні вважається вода з криниць. Для водопостачання в даному випадку використовуються ґрунтові води, які не захищені від зовнішнього забруднення, особливо якщо навколо криниці не дотримується я рекомендована захисна зона, яка для індивідуальних криниць влаштовується радіусом 20 метрів, а для громадських — 50 метрів. В цій зоні забороняється розміщувати вигрібні ями, вбиральні, місця утримання та водопою тварин, споруди та мережі каналізації, складувати та застосовувати органічні та мінеральні добрива, отрутохімікати та проводити будь-яку іншу діяльність, яка призводить до забруднення ґрунту і підземних вод. При розміщенні будь-якого органічного джерела забруднення в межах захисної зони, в підземний водоносний горизонт, з якого здійснюється наповнення криниці, проникають хвороботворні мікроорганізми, в тому числі віруси.

       Роль води в поширенні інфекційних захворювань, таких як черевний тиф, паратифи, холера,  лептоспіроз, туляремія, поліомієліт, інфекційний гепатит, а також паразитарного походження, викликані амебною дизентерією, лямбліями, криптоспоридіями загальновідома і доведена.

       Серед інфекційних захворювань, які поширюються з водою, особливе значення має вірусний гепатит А (в народі - жовтяниця, хвороба Боткіна), який викликається вірусом, що уражає печінку. Це захворювання може розвинутись при вживанні в їжу некип'яченої питної води з криниці, яка забруднена стічними водами. Гепатит А починається в середньому через місяць після зараження з високої температури, загальної інтоксикації, далі виникає біль в м'язах, сильний озноб, слабість. Спостерігаються диспепсичні розлади: втрата апетиту, біль в правому підребер'ї, де знаходиться печінка, буває нудота та блювання. Через кілька днів після перших ознак темніє сеча, жовтіє шкіра та білки очей — все це ознаки ураження печінки. І, хоч вірусний гепатит А є менш небезпечним серед інших гепатитів, він уражає основний орган, який нейтралізує в організмі всі шкідливі речовини, що в нього потрапляють через їжу, питну воду, з повітрям при диханні або при безпосередньому контакті з шкірою.

        Не менш небезпечним є і надлишок або нестача у питній воді хімічних речовин. Найбільш поширеним у Західному регіоні України є надлишкова кількість у воді солей кальцію та магнію. Якщо вода містить значні кількості таких солей, то таку воду називають твердою, якщо цих солей зовсім немає, або вони містяться в незначних кількостях, то - м'якою. Державними санітарними правилами встановлені нормативи хімічних речовин у воді, наприклад показник твердості в криницях не повинен перевищувати 10 ммоль/л.

    Тверда вода непридатна майже для всіх галузей виробництва. Так, наприклад, тверду воду не можна використовувати для прання білизни, бо в ній миючі засоби втрачають свої мийні властивості. Вона має несприятливі органолептичні властивості, при кип'ятінні залишає значний осад, який також утворюється на всіх поверхнях при використанні некип'яченої води. Внаслідок використання твердої води швидше виходить з ладу побутова техніка, на нагрівальних частинах якої утворюється накип.

       Та, попри все, основним залишається негативний вплив на здоров'я людини, оскільки збільшується ризик розвитку захворювань з утворенням каменів (жовчнокам'яна та нирковокам'яна хвороби, а в осіб зі спадковою схильністю такі захворювання розвиваються набагато швидше, та прогресують до виникнення серйозних ускладнень (панкреатит, печінкова та ниркова недостатність). Між цими захворюваннями і твердістю питної води встановлено певний зв'язок. Найвища захворюваність спостерігається в районах, де питна вода має твердість від 16,0 до 23,0 ммоль/л. Але і занизький вміст солей кальцію і магнію має несприятливий вплив, оскільки збільшується всмоктування та токсична дії важких металів (кадмію, свинцю, ртуті, алюмінію тощо), збільшується ризик серцево-судинних захворювань, а в людей з їх наявністю погіршується перебіг таких захворювань. Фізіологічно повноцінна питна вода повинна мати твердість в межах 1,5 - 7,0 ммоль/л.

       Ще однією небезпечною хімічною сполукою у питній воді є нітрати. В нормі в питній воді повинно бути не більше 50 мг/л нітратів, при перевищенні цієї цифри в людини, яка систематично вживає таку воду, може розвинутись ВОДНО-НІТРАТНА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЯ. Нітрати взаємодіють з гемоглобіном крові, в результаті чого утворюється метгемоглобін, який не здатний переносити кисень, у зв'язку з чим порушується нормальне постачання клітин киснем і настає тканинна гіпоксія, що спричиняє синюшність нігтів, обличчя, губ і видимих слизових оболонок, нудоту, блювання, біль у животі, збільшення печінки, жовтизну білків очей, болі голови, підвищену втому, сонливість, зниження працездатності, задишку, посилене серцебиття, навіть можлива втрата свідомості. Нітрати знижують засвоєння організмом вітамінів, які входять до складу багатьох ферментів, стимулюють дію гормонів, а через них впливають на обмін речовин в цілому. При тривалому вживанні нітратів (нехай навіть у незначних дозах) зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози. Також встановлено, що нітрати підвищують ризик виникнення ракових пухлин шлунково-кишкового тракту людини.

      ОСОБЛИВО Ж НЕБЕЗПЕЧНІ НІТРАТИ ДЛЯ НЕМОВЛЯТ, ферментна система яких ще недосконала, і відновлення метгемоглобіну в гемоглобін відбувається вкрай повільно, що спричиняє дуже важкі наслідки. У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через овочевий сік, молочні суміші, що готувалися на воді, в якій підвищений вміст нітратів. Але не тільки немовлята чутливі до нітратів; на осіб похилого віку, хворих на анемію, з захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи вплив їх не кращий.

        Споживачам необхідно пам’ятати, що для уникнення інфекційних захворювань, в тому числі і гепатиту А, воду з криниць слід вживати прокип'яченою.

Весною та восени криниці повинні чиститись та дезінфікуватись, однак, в жодному випадку не слід для дезінфекції використовувати хлорне вапно, оскільки при вживанні такої води зростає ризик злоякісних новоутворень. Потрібно використовувати препарати, дозволені МОЗ для знезараження питної води (до прикладу, жавель-клейд, гіпохлорид натрію та ін.).

        Воду з перевищенням твердості необхідно перед вживанням в їжу попередньо кип'ятити та відстоювати, щоб зменшити кількість солей кальцію та магнію.

        Якщо ж у воді спостерігається перевищення нітратів, таку воду вживати в їжу категорично заборонено, ОСОБЛИВО ДІТЯМ ДО ТРЬОХ РОКІВ. Необхідно провести додаткову очистку та дезінфекцію криниці, якщо проведені заходи не знизили вміст нітратів, то для питних потреб слід використовувати інше джерело водопостачання, а при його відсутності, - встановити спеціальні фільтри з метою очистки, - для споживання якісної, а головне, безпечної питної води.

        Дізнатися чи є безпечною вода, яку ви споживаєте, можна провівши лабораторні дослідження, в акредитованій лабораторії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.