A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Чому борщівник небезпечний для людини, як відрізнити борщівник від інших рослин, як надавати першу допомогу при опіках від борщівника

Дата: 18.08.2023 11:11
Кількість переглядів: 133

Фото без опису Фото без опису

 

  Борщівник (лат. Heracleum, англ. Giant Hogweeds) – рід дво- та багаторічних трав'янистих рослин родини парасолькових. Відомо близько 70-ти видів борщівників, що ростуть у помірній зоні північної півкулі, переважно в горах. Вважається, що борщівник походить із Кавказьких гір та Південно-Західної Азії. В Україні можна зустріти до 10-ти видів борщівника. 

Чому борщівник небезпечний?

        Отруйна рослина борщівник, а саме її сік, може спричинити опіки шкіри. У складі всіх частин борщівника міститься речовина фурокумарин (furocoumarin), яка знижує здатність шкіри захищатися від ультрафіолетового опромінення сонячного світла. Як результат: шкіра стає чутливою до сонця, фотосенситивною, а такий стан ще називають фітофотодерматитом.

Стадії опіку шкіри

  • 1 стадія опіку шкіри – характерне почервонінням в місці контакту з рослиною;

  • 2 А (поверхнева) стадія опіку шкіри – поява чіткого міхурця з прозорим вмістом, що болить при натисканні;

  • 2 В (глибока) стадія опіку шкіри – міхурі, що можуть бути наповнені червоним чи жовтим вмістом, відчуття стягнення шкіри, постійний дискомфорт;

  • 3 (глибока) стадія опіку шкіри – шрам, струп через всю товщу шкіри;

  • 4 (глибока) стадія опіку шкіри – чорний, обвуглений струп через шкіру, м’язи.

Боротьба з борщівниками

       Найкращий спосіб вберегтися від отруйної дії борщівника – уникати рослини, не проходити через хащі, де росте рослина, не намагатися її зірвати. Не торкатися шкірою до зірваної чи зрізаної частини рослини, де проступає сік.

Борщівник можна зустріти вздовж доріг, серед кущів, на узбіччі берегів річок та потічків, від краю лісу та полів. Рослина полюбляє вологий ґрунт і велику кількість сонячного проміння.

      Масове самозасіювання борщівника, що безконтрольно поширюється, вимагає радикальних дій щодо його знищення та очищення територій від насіння. Представники служб чи волонтери повинні користуватися засобами захисту, щоби запобігти контакту шкіри з рослиною – одягати рукавички, захисні окуляри й захисні костюми. Варто користуватися ефективними гербіцидними засобами, наприклад, гліфозитом (glyphosate).

       Оскільки насіння може зберегтися до 20 (!) років, процедури очистки від борщівника варто повторювати щороку, ретельно викорчовувати кожний новий кущ. Особливо після м’яких зим, із тривалими дощовими періодами навесні, що сприяють широкому розповсюдженню та росту отруйної рослини.

Борщівник агресивно витісняє рослини, що є природними для екосистеми. Не варто сподіватися на самостійне розв’язання проблеми, адже ця рослина практично не має природних ворогів і хвороб, що можуть стримати її ріст і розповсюдження.

Чим лікувати опіки від борщівника

        Опіки від борщівника характеризуються довготривалим загоєнням ран, утворенням пігментних плям на місці ураження. Також часто спостерігається залишкова висока чутливість ділянки ураженої шкіри до ультрафіолетового опромінення, тобто токсичний ефект рослини є довготривалим.

Отже, що робити, якщо на шкіру потрапив сік борщівника:

  • ретельно помити ділянку шкіри, що контактувала з рослиною;

  • варто користуватися милом;

  • слід прикривати ділянку, яка контактувала з рослиною, від сонця ще декілька днів;

  • якщо шкіра не пошкоджена – нанесіть сонцезахисний крем, навіть при неінтенсивному сонці;

  • при виникненні ознак алергічної реакції лікарі призначають антигістамінні препарати;

  • при сильному болю уражених ділянок також призначають місцеві знеболюючі;

  • опіки лікують залежно від стадії, глибини ураження та поширення рани – після консультації лікаря вдома або, за потреби, в умовах лікувального стаціонару.

Бережіть себе, ваших дітей та близьких. Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних