Рудківська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Депутати поділилися з мешканцями владою прийняття рішень щодо фінансування з бюджету.

Дата: 08.09.2023 14:07
Кількість переглядів: 489

Фото без опису

У нас в громаді продовжується незвичайний експеримент з перерозподілу влади прийняття рішень щодо фінансування з місцевого бюджету. В 2023 році депутати затвердили для цього 30 тисяч грн. в бюджеті Рудківської міської ради на реалізацію проектів громадського бюджету з використанням механізму Системи Токенів Громади (CTS). Саме цей механізм передбачає надання мешканцям часток в прийнятті рішень (так звані РВ-токени управління) в обмін на їх внески на користь громади, ЗСУ чи ВПО. Отриманими РВ-токенами мешканці в подальшому і приймають рішення які саме місцеві проєкти отримають фінансування на 30 тисяч грн з місцевого бюджету. На підставі результатів попереднього пілотування з донорами очікується збільшення доданої цінності до суспільних благ громади з 30 тисяч орієнтовно до 100 тисяч грн. завдяки цьому механізму та внескам мешканців. Отже наступне важливе питання - а за які саме їх внески депутати готові поділитися владою прийняття рішень? 

Протягом серпня відбулося опитування депутатів з цього питання, яке містить різноманітні корисні справи мешканців за 4 категоріями: внесок працею, натуральний внесок, організаційний внесок та іміджевий внесок мешканців. 21 депутат прийняли участь в опитуванні шляхом рейтингування запропонованих внесків позначками “підтримую”, або “не підтримую”. Для прикладу, найбільша кількість “не підтримую”  (3) від депутатів дісталася наступним внескам:

  •  “проведення екскурсій, позаурочних  занять з дітьми, молоддю, соціально незахищеними особами, ВПО”;
  •   “pro bono (внесок висококваліфікованого фахівця)”,

а детальніше з результатами опитування можна ознайомитись за посиланням https://sites.google.com/view/pb-token/рудківська-тг 

Що далі?

На підставі результатів опитування формуються так звані смарт-контракти. Кожен такий контракт буде спрямовано на вирішення конкретної проблеми в громаді і має містити перелік внесків мешканців, за які ви зможете отримувати РВ-токени управління. Це різноманіття дозволить будь-якому мешканцю знайти ту корисну справу для себе, яку він/вона здатний, бажає зробити і відділ  розвиику та інвестицій міської ради зареєструє/зафіксує її, щоб надати РВ – токени доброчинцю. А після того, як мешканці отримають РВ-токени на 30 тис.грн, вони самі і будуть вирішувати який з проєктів громадського бюджету підтримати отриманими токенами. Як тільки будуть сформовані смарт-контракти, ми вас обовʼязково повідомимо, слідкуйте за новинами на нашому сайті!

Вже зафіксовані добрі справи жителів нашої громади

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних